logo Your Math Help is on the Way!

More Math Help

Algebraic Symmetries
Radical Expressions and Equation
The Exponential Function
Math 1010-3 Exam #3 Review Guide
Rational Numbers Worksheet
Are You Ready for Math 65?
Solving Simultaneous Equations Using the TI-89
Number Theory: Fermat's Last Theorem
Course Syllabus for Intermediate Algebra
Solving Inequalities with Logarithms and Exponents
Introduction to Algebra Concepts and Skills
Other Miscellaneous Problems
Syllabus for Calculus
Elementary Linear Algebra
Adding and Subtracting Fractions without a Common Denominator
Pre-Algebra and Algebra Instruction and Assessments
Mathstar Research Lesson Plan
Least Common Multiple
Division of Polynomials
Counting Factors,Greatest Common Factor,and Least Common Multiple
Real Numbers, Exponents and Radicals
Math 115 Final Exam Review
Root Finding and Nonlinear Sets of Equations
Math 201-1 Final Review Sheet
Powers of Ten and Calculations
Solving Radical Equations
Factoring Polynomials
Section 8
Declining Price, Profits and Graphing
Arithmetic and Algebraic Structures
Locally Adjusted Robust Regression
Topics in Mathematics
Syllabus for Mathematics
The Quest To Learn The Universal Arithmetic
Solving Linear Equations in One Variable
Examples of direct proof and disproof
Algebra I
Quadratic Functions and Concavity
More on Equivalence Relations
Solve Quadratic Equations by the Quadratic Formula
Solving Equations and Inequaliti
MATH 120 Exam 3 Information
Rational Number Ideas and Symbols
Math Review Sheet for Exam 3
Linear Algebra Notes
Factoring Trinomials
Math 097 Test 2
Intermediate Algebra Syllabus
How to Graphically Interpret the Complex Roots of a Quadratic Equation
The General, Linear Equation
Written Dialog for Problem Solving
Radian,Arc Length,and Area of a Sector
Internet Intermediate Algebra
End Behavior for linear and Quadratic Functions
Division of Mathematics
161 Practice Exam 2
General linear equations
Algebraic Symmetries
Math 20A Final Review Outline
Description of Mathematics
Math 150 Lecture Notes for Chapter 2 Equations and Inequalities
Course Syllabus for Prealgebra
Basic Operations with Decimals: Division
Mathematics Content Expectations
Academic Systems Algebra Scope and Sequence
Syllabus for Introduction to Algebra
Syllabus for Elementary Algebra
Environmental Algebra
More Math Practice Problems
Intermediate Algebra
Syllabus for Linear Algebra and Differential Equations
Intermediate Algebra
Rational Expressions and Their Simplification
Course Syllabus for Intermediate Algebra
GRE Review - Algebra
Foundations of Analysis
Finding Real Zeros of Polynomial Functions
Model Academic Standards for Mathematics
Study Guide for Math 101 Chapter 3
Real Numbers
Math 9, Fall 2009, Calendar
Final Review Solutions
Exponential and Logarithmic Functions

Try the Free Math Solver or Scroll down to Tutorials!












Please use this form if you would like
to have this math solver on your website,
free of charge.

Final Review Solutions

ADVICE: Attempt to do all problems without referring to your notes or
the book. Then, if you get stuck, look at your notes, then attempt to do it
again later without your notes. Also, rework all the old tests, again trying
not to look at your notes or solutions.

(1) Determine whether the following function is even, odd or neither:

Solution:so f is neither even nor odd.

(2) For the function h(x) = 4x2 - 3x + 1 determine:
(a) the average rate of change from 1 to 3
Solution: Use the formulaSo,

(b) the equation of the secant line through (1, h(1)) and (3, h(3)).
Solution: You must first find msec using part i). So, msec = 13. Pick
either point and use the point slope formula:

(3) Suppose f(90) = 0 and f(16) is undefined. Determine A and B.

f is 0 where the numerator is 0, and f is undefined where the
denominator is 0. So, you are given that f(90) = 0, which means
the numerator is 0 at 90, i.e.,
90 + B = 0 ==> B = −90.

You are given that f(1) is undefined, which means the denomi-
nator is 0 at 1, i.e.,
A - 16 = 0 ==> A = 16.

(4) Determine the following for

(a) Are the points (2, 16), (1, 0) on the graph of f?
Solution: (2, 16) is, because (1, 0) is not, be-cause

(b) if x = 4, what is f(x)?


(c) if f(x) = 0, what is x?


(d) what is the domain of f?
Solution: A fraction is undefined where the denominator is 0. Thus, if
3 − x = 0 ==> x = 3 then f is undefined. So, the domain is
R − {3}

(5) - 10 pts. Suppose the function f is defined by f(x) = −x3.

(a) Determine the function that results from shifting f right by 7.
Graph it.
Solution: −(x − 7)3

(b) Determine the function that results from shifting the function
from part (a) vertically by -5 units. Graph it.
Solution: −(x − 7)3− 5

(6) For determine the slope of the secant line, msec. What
value does msec approach as h approaches 0?

Solution: To compute the slope of the secant line use the difference quotient

which is the slope of the secant line. Plugging in h = 0 we se that

as h → 0.

(7) A wire of length x is bent into the shape of a rectangle.
(a) Express the perimeter of the rectangle as a function of x.

P(x) = x.
(b) If the length of the rectangle is twice the width express the area
of the rectangle as a function of x.

Solution: From (a) we have that P(x) = x. Length is twice the width,
so l = 2w. The equation for the perimeter is 2l + 2w =
2l + l = 3l ==> 3l = x. Thus l = x/3 ==> w = x/6. So, the area is

(8) Determine, without graphing, whether the given quadratic function
has a maximum or minumum. Find the value of the max. or min.
g(x) = −5x2 − 40x + 9.

Solution: The graph has a maximum because a = −5 < 0, which implies the
graph is pointing down. For any quadratic function, the max/min
occurs at  So, the max occurs at −4, so
the maximum is g(−4) = 89

(9) Suppose f(x) = (x − .000004)9876(x − 58393)2x4000(x + 4).

(a) List the real zeros of f and their multiplicity.
x = .000004 has multiplicity 9876.
x = 58393 has multiplicity 2.
x = 0 has multiplicity 4000.
x = −4 has multiplicity 1.

(b) Determine the power function that dictates the behavior of f for
large |x|.
Solution: The power function will have exponent equal to the highest
exponent in the function. If f were expanded out, the highest
exponent would be 9876 + 2 + 4000 + 1 = 13879. Thus,
p(x) = x13879 is the corresponding power function.

(10) Find the vertical and horizontal asymptotes of


so x = 1 and x = 0 are vertical asymptotes. Now,

as |x| becomes large, so there is a horizontal asymptote of 0.

(11) Solve the following inequality algebraically:

Solution: There is a zero at x = −7. Undefined at x = ±3. So, the intervals
we check are
(−∞,−7) (−7,−3) (−3, 3) (3,∞).

Checking whether positive or negative yields
(−3, 3).

(12) Let f(x) = x3− 90x2 + 70 on [0, 1].

(a) Use the Intermediate Value Theorem to show f has a real zero in
[0, 1].
Solution: f(0) is positive and f(1) is negative, so f has a real zero in
(0, 1).

(b) List all the possible zeros in the interval [0, 1].
Solution: p|70 and q|1, so p = ±1,±70,±35,±2,±14,±5,±7,±10 and
q = ±1.
So the possible roots are ±1,±2,±5,±7,±10,±14,±35,±70,
but in (0, 1) we only have 1, 2, 5, 7, 10, 14, 35, 70.

(13) Let f be a complex polynomial of degree 6 with zeros: 18 − i, 12 +
i, −2i. Determine the remaining zeros of f.

Solution: Negate the complex part of each root to yield
18 + i, 12 − i, 2i.

(14) Solve for x:


(15) Solve for y:

where C is a constant.


(16) Express as one logarithm:


(17) Solve for x:


(18) Find the exact value of

Do not use a calculator.

Solution: Let Then

(19) Find the inverse of f(x) = x3and show that it is, in fact, the inverse.
Sketch f and f--1

Solution: Switch x and y, then solve for y.

(20) Let Find f, g such that

f סg(x) = H(x).

Solution: The easiest choice would be

f(x) = ex
g(x) = x2 + x.

(21) The half-life of a radioactive material is 290,000 years. If 67 milligrams
are present now, how much will be present in 92,000 years?


So, plug 92,000 into 67 · e-2.3902e-6.t to get 53.77 milligrams.

(22) How much money should you ask your brother for if you want to invest
it at 2% compounded continuously, and you want to have $4,000 in 6


(23) a) Convert 2º to radians.

b) Convert π/30 radians to degrees.

(24) Use Fundamental Trig. Identities or the Complementary Angle Theo-
rem to find the exact value of:

a) csc(12º) csc(78º).

csc(12) csc(78) = csc(12) sin(12) = 1
since csc and sin are inverses.

b) csc2(19) + tan2(71).

csc2(19) + tan2(71) = csc2(19) + cot2(19) = 1

1 − cot2
θ = csc2θ

(25) Use the Reference angle of the given angles to find its exact value.

a) tan 4π/3.
Solution: Reference angle is 60, so tan 4π/3 = ±tan 60. Since 4π/3
is in the first quadrant tan 4π/3 = tan 60

b) cos 99.
Solution: Reference angle is 81, so cos 99 = ±cos 81. Since 99 is in the
second quadrant cos 99 = -cos 81.